måndag 13 juli 2015

Dag 1 - första dagen i sadeln


Så var det äntligen dags. Ett halvårs planerande har utmynnat i denna dag. Vid 08:00 (typ) startade vi våra hojar och lämnade uppfarten i Liljerum. Efter ett kort depåstopp på macken i Söderköping tog vi E22:an och sedan 55:an mot Strängnäs. Redan i Simonstorp var det dags för första stoppet. Vi hade överskattat sommarvärmen, frös rejält och nu började det dessutom regna.

Bättre rustade - nu i Rukkaställ - fortsatte vi och efter en varsin glass i Flen anlände vi till Strängnäs.




Kyrkan är en vacker tegelbyggnad som invändigt fick mig att tänka på Uppsala domkyrka. Lustiga detaljer var att tornet inte står rakt mot den gamla kyrkan och att det längst bak i kyrkan fanns ett litet rum med gallerförsedda tittgluggar för sjuka och botgörare så att de åtminstone kunde se in på mässan. 

Färden gick vidare. Över Enköping kom vi till Västerås. Nu var vi hungriga och vi övergav tillfälligt domkyrkan till förmån för Pizza Hut. Men snart var vi på banan igen. Västerås domkyrka nästa!





Även Västerås domkyrka är byggd i rött tegel. Här hade man café i kyrkan vilket var trevligt. Predikstolen var dock ett hiskeligt åbäke från det förvirrade 60-talet. 

Nu återstod bara Storkyrkan i Stockholm så skulle dag ett vara fullbordad. En slitig timme på E-18 senare anlände vi Stockholm. Nu kom interkomsystemet väl till pass så vi kunde fundera tillsammans över hur vi skulle ta oss in till gamla stan. Snart satt vi duktigt fast i rusningstrafiken genom centrala Stockholm, ett drömläge för luftkylda motorer en solig sommardag. När pappas koppling slutligt nöp av överhettning och det inte längre gick att växla lekte vi buss för en stund och befann oss plötsligt lyckligt och väl vid ett cykelställ utanför Storkyrkan. 





Här kostar det pengar att gå in. Ingen nyhet förvisso men likväl frustrerande. Med ett snabbt varv (vi har sett kyrkan förr) och några bilder avslutade vi dagens kyrkobesök och gick och tog en glass på Ben and Jerrys. 

Nu sitter jag här i Gottsunda i Uppsala hemma hos Erik och Pia och författar detta. Imorgon besöker vi Uppsaladomen och sedan far vi vidare norrut. Mer om det imorgon.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar