söndag 19 juli 2015

Dag 7 - äntligen lite sol

Solen valde äntligen att visa sig för oss idag. Inte mycket till värme men med en extra tröja så gick det an och vi slapp äntligen vrida vattnet ur våra kläder vid slutet av dagen.

E45:an övergavs idag till förmån för lite roligare mc-vägar över fjället. Via Tännäs gick färden mot Särna. Vi passerade Högvålen, Sverigest högst belägna by (tydligen) och ägnade en ansenlig tid åt att vänta på att alla renar skulle flytta sig från vägen. De gör inte gärna det har vi insett. En ren gick envist mitt i vägbanan i ett par kilometer och så fort bilen bakom försökte ta sig om så girade renen åt samma håll.

Väl kommna till Särna var det hög tid för förmiddagsfika och vi spenderade en stund på ett fik där jag passade på att läsa wikiartikeln om Särna. Byn, som tidigare var norsk, besattes på mitten av 1600-talet av 200 bönder från Mora och ingen förmådde driva ut dem igen så på 1700-talet ritades riksgränsen om så att Särna därefter fick höra till Sverige. Så kan det också gå till.

I Sälen stannade vi för att köpa mjölk. Pulvermoset blir mycket godare om man gör det på mjölk nämligen. Sedan hittade vi oss en trevlig rastplats där vi åt isterband och pulvermos till lunch.

Nu behövde vi lägga på ett kol. Det var fortfarande långt kvar till Säffle där Lotta med familj väntade med tacosen. Från Sälen pressade vi på till Malung och därifrån gick vi åter på E45 söderut. I Stöllet blev vi tvungna att stanna. Mitt knä hade börjat värka för mycket. Men stoppet blev inte långt, snart var vi iväg igen.

Utanför Tosseberg fick jag syn på ett 50-talscafé med mängder av hojar uppradade utanför. Nu är vi sannerligen i Värmland tänkte jag och svängde in. En varsin milkshake fick det bli.

Nu var det inte lätt att motivera sig för de sista tio milen. 40 var ju redan tillryggalagda. Vi blev sittande en god stund innan vi åter tvingade oss att gränsla hojarna och bita ihop fram till Säffle. Här väntade en våningssäng och en varm dusch på oss. Mycket trevligt måste jag säga. Imorgon blir det kyrkor igen! Karlstad och Skara, här kommer vi.

God afton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar